چالش‌های وزارت نفت در دولت سیزدهم/ برنامه وزیر پیشنهادی چقدر راهگشای مشکلات است؟
alt
26امرداد
به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، چند روزی است که فهرست وزرای پیشنهادی دولت سیزدهم منتشر شده و این روزها دغدغه تمام مردم ایران این است که بدانند برنامه گزینه های پیشنهادی دولت جدید برای تصدی وزارتخانه های مختلف، تا چه میزان می تواند راهگشای مشکلات کشور باشد.

در این گزارش، به طور ویژه به بررسی برنامه جواد اوجی وزیر نفت پیشنهادی دولت سیزدهم پرداخته ایم. فردی که باید بتواند چرخ های وزارتخانه عریض و طویل نفت را با تمامی چالش های پیش روی آن، به حرکت در آورد. به منظور بررسی دقیق برنامه پیشنهادی جواد اوجی، ابتدا چالش های پیش روی وزارت نفت را بررسی کرده ایم.

رضا مسیبی بهبهانی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعت نفت در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در این زمینه گفت: چالش‌های پیش روی وزیر جدید بسیار کلیدی و حساس بوده که می‌توان آن‌ها را به دو قسمت منابع انسانی و تخصصی در چهار شرکت اصلی تابعه وزارت نفت تقسیم کرد.

او تصریح کرد: یکی از مهمترین و اساسی‌ترین مشکلات پیش روی وزیر جدید، بحث‌های منابع انسانی و نابسامانی هاست که در چندین سال گذشته ایجاد شده اند. به صورت خلاصه این مشکلات شامل تبدیل وضعیت ها، استخدامی فارغ التحصیلان دانشگاه صنعت نفت و استخدامی‌های جدید، سقف حقوق ها، معیشت کارکنان و بازنشستگان، عدم ساماندهی نظام ویژه نگهداشت نیروی تخصصی عملیاتی، توانمندسازی و ارتقای سرمایه انسانی و بهره وری است که در دولت قبلی، مغفول مانده و موجب نارضایتی عمده کارکنان صنعت نفت شده است.

مسیبی بهبهانی گفت: بکارگیری نیرو‌هایی کم تجربه و خارج از عرف سازمانی در بدنه وزارت نفت، گریبان گیر این وزارت خانه بوده و موجب خسارت‌های فراوان از جمله بحران سازی، دلسردی و فرار کارکنان متخصص و مدیران شده که در کنار مبحث بهداشت و درمان وزارت نفت نیز، باید به نحو احسن مرتفع شود.

بیش از ۲۰ چالش پیش روی شرکت‌های اصلی وزارت نفت است
این فعال صنعت نفت اظهار کرد: چالش‌های مرتبط با وظایف وزارت نفت در قبال چهار شرکت اصلی به صورت تیتروار عبارتند از:

۱. توجه ویژه به صنعت حفاری و احیای آن و تلاش جهت افزایش تولید از منابع زیرزمینی با اکتشاف مخازن جدید نفت و گاز و افزایش ضریب بازیافت آن‌ها
۲. جمع آوری گاز‌های فلر و کنترل و بهره برداری از گاز‌های همراه در جهت کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای
۳. جستجو جهت ارائه مدل جدید قرارداد‌های بین المللی و عدم جذابیت و کارایی مدل‌های قرارداد‌های موجود با هدف جذب سرمایه خارجی به ازای محصول
۴. ایجاد مراکز منتخب جهت صادرات خدمات فنی و مهندسی و بین المللی سازی شرکت‌های زیرمجموعه
۵. ضرورت تشکیل اندیشکده‌های انرژی و دیپلماسی انرژی به طوری که موجب روابط بین المللی و منطقه‌ای قوی در حوزه نفت و گاز شود؛ تقویت روابط بین المللی در صنعت نفت به منزله تقویت روابط کشور خواهد بود.
۶. افزایش سوآپ (swap) و بهره برداری از موقعیت منطقه‌ای ویژه ایران با کمک همسایه‌ها
۷. جایگزینی صادرات فرآورده‌های با ارزش افزوده به جای صادرات نفت خام و کاهش تدریجی خام فروشی نفت با در نظر گرفتن سند چشم انداز ۱۴۰۴
۸. توسعه فناوری‌های تولید پروپیلن و الفین از گاز بر حسب مطالعات آمایش سرزمینی و ساخت پتروپالایشگاه‌ها و تکمیل زنجیره تولید
۹. تامین خوراک پایدار گاز پالایشگاه‌های گازی با توجه به افت فشار مخازن در سال‌های ۲۰۲۵
۱۰. کسب و انتقال دانش فنی تجهیزات حساس و بومی سازی آن‌ها در داخل با کمک ارکان علمی صنعت نفت که شامل دانشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه صنعت نفت هستند.
۱۱. اصلاح سیاست‌های الگوی مصرف و کنترل بازدهی تجهیزات گاز سوز
۱۲. توسعه ظرفیت پالایشی کشور و مسائل مربوط به صادرات بنزین و محصولات پالایشگاهی ارزشمند
۱۳. حل و فصل دعاوی حقوقی و قراردادی در زمینه گاز
۱۴. توجه ویژه به فرسودگی تجهیزات صنعت نفت عمدتا در زمینه انتقال نفت و گاز و پالایشگاهی و نوسازی آن‌ها
۱۵. تمرکز بر روی انرژی‌های تجدید پذیر
۱۶. افزایش سهم صادرات گاز کشور با تکیه بر LNG و مینی LNG
۱۷. تعیین تکلیف محصولات چالش زا همچون نفت کوره و تبدیل آن‌ها به محصولات با ارزش
۱۸. چابک سازی صنعت نفت و مراتب سازمانی با اعتماد به نیروی انسانی متخصص داخلی
۱۹. توجه ویژه به مسئولیت‌های اجتماعی صنعت نفت در مناطق نفت خیز
۲۰. ایجاد صندوق توسعه و ارتقای رقابت پذیری بخش‌های مختلف وزارت نفت
۲۱. توجه ویژه به نقش پارک‌های علم و فناوری در کشور از نظر حمایت از شرکت‌های دانش بنیان، مراکز رشد و گروه‌های استارتاپی، به ویژه در مورد این که ایده‌های مهم و مورد نیاز کشور را تبدیل به محصول و آن محصول را تجاری سازی کنند.
۲۲. اولویت قرار دادن هیدروژن به عنوان یکی از سوخت‌های اصلی دنیا و راه اندازی انستیتو "هیدروژن و انرژی‌های تجدیدپذیر" در دانشگاه صنعت نفت
او در بخش پایانی سخنان خود بیان کرد: فرصت‌های زیادی را در سال‌های گذشته انجام دادیم؛ دیگر زمانی برای فرصت سوزی باقی نمانده و باید از تمام نیرو‌های توانا و سالم برای رفع مشکلات کشور استفاده شود. دانشگاه صنعت نفت نیز به عنوان بازوی علمی وزارت نفت، از این که مهندس اوجی به عنوان یکی از فارغ التحصیلان این دانشگاه، جهت تصدی وزارت نفت پیشنهاد شده، بسیار خرسند و امیدوار است که در دولت آینده توجه بیشتری به این دانشگاه شود.

تماس با ما

آدرس: آبادان، بوارده شمالي، دانشگاه صنعت نفت
ایمیل: h.behbahani@put.ac.ir
linkedin
trust
samandehi
کلیه حقوق و اطلاعات مربوط به وب‌سایت متعلق به شرکت نبوغ آفرینان آریا (Iran Talent) می‌باشد.